Webbfrågan
Har du någon gång funderat på att hoppa av den akademiska karriären på grund av dåliga anställningsförhållanden?

86% 3% 10%
Antalet svar:152
Nästa nummer
Den 25 september

Världskänd naturvetare blir 300 år
Foto: Siv Engelmark Cederborg
Linné bodde i professorsbostaden över 30 år. Idag finns här Linnémuseum. Det är dock stängt för renovering fram till 18 juli i år.

Foto: Siv Engelmark Cederborg
Annika Vindahl-Pontén, projektledare för Linnéjubileet i Uppsala framför ett lagerträd som härstammar från Linnés träd.
Nästa år fyller Sveriges mest kände naturvetenskapsman trehundra år. Men förberedelserna för 300-årsfirandet av Carl von Linné 2007 är redan i full gång.
Uppsala förbereder sig. Nästa år är det 300 år sedan Carl von Linné föddes och det ska firas. Tjänstebostaden renoveras, liksom orangeriet och Linneanum, huset där hans samlingar tidigare förvarades, i botaniska trädgården en kilometer bort. Hans egen trädgård finslipas i detalj.

Födelsedagen uppmärksammas landet runt. I Uppsala där han verkade, i Råshult i Småland där han föddes, och på platser han reste till. Det blir symposier, utställningar, vandringsstigar, filmer och böcker.

– Carl von Linné är en förebild. Kreativ och nyfiken, och verkade inom både naturvetenskap, medicin och litteraturvetenskap, säger Gunnel Gustafsson, biträdande generaldirektör på Vetenskapsrådet som är värdmyndighet för Linnéjubileet.

Rustas upp igen

Han blev professor i medicin i Uppsala 1741. Dessutom fick han hand om en botanisk trädgård, som anlagts av Olof Rudbeck d ä nästan hundra år tidigare.

Trädgården började rekonstrueras efter gamla planritningar redan i början av förra seklet. Renoveringen har fortgått sedan dess och nu är den nästan som på Linnés tid, sånär som på djuren

– Linné hade påfåglar, tvättbjörnar, papegojor och markattor i sin trädgård. Det blir det inte nu, säger Annika Windahl-Pontén, som är projektledare för Linnéfirandet vid Uppsala universitet.

Systematik i trädgården

Växterna är planerade i rabatter som representerar var och en av de 24 klasser han delade in växtriket i.

Carl von Linné är mest känd just för att ha systematiserat botaniken och delat in växterna i klasser, ordningar och släkten – utifrån antalet ståndare och pistiller.

Han har systematiserat 7000 växter, och 5000 djur. Växterna samlades in på resor världen runt, av honom själv eller någon av hans lärjungar. En av dessa är en gulblommig ört som nu täcker marken under lindarna framför hans tjänstebostad. Det är en sibirisk nunneört som skickades till Linné från Sibirien, och som sedan spritts i hela trädgården av myror som bär med sig fröna. Han kallade den Fumaria nobilis. Idag räknas den till att annat släkte, och heter Corydalis nobilis.

– Linné kopplade ihop namngivning och klassifikation på ett mycket användbart sätt. Det kvarstår som princip, säger Annika Windahl-Pontén.

Har inte gett namn år Linnea

Han har däremot inte namngivit älsklingsväxten Linnea, Linnea Borealis.

– Växten är namngiven av den holländske botanikern Gronovius. Det var förmodligen alldeles för förmätet att namnge en växt efter sig själv, säger Annika Windahl-Pontén.

Långt efter Linnés död flyttades växterna från Linnéträdgården till botaniska trädgården. Lagerträd, ur vilka man plockade man blad till promoveringar, finns fortfarande kvar i trädgårdens orangeri.  Numera är det dock bara till jubeldoktorerna lagerkransar som blad tas därifrån.

Läs mer här www.linne2007.se
2006-05-29