Webbfrågan
Har du någon gång funderat på att hoppa av den akademiska karriären på grund av dåliga anställningsförhållanden?

86% 3% 10%
Antalet svar:152
Nästa nummer
Den 25 september

Lär mer om Östersjön!
Klicka på bilden för att se filmen om Östersjön.
Går Östersjön att ”rädda”? Går det att få bort fosforn från sedimenten? Har algblomningen kommit för att stanna? Forskningsråden Formas och Vetenskapsrådet drar nu igång en informationssatsning om Östersjön. Läs mer här, och se också kortfilmen om Östersjön!
Går Östersjön att ”rädda”? Går det att få bort fosforn från sedimenten? Måste vi äta mindre kött för att rädda havet och kanske också mindre fisk? Har algblomningen kommit för att stanna? Många har en relation till Östersjön och funderingarna är många. Forskarna har svaren på en del frågor men inte alla.
– Vår roll är att bygga broar mellan forskarna och allmänheten. Att berätta om Östersjöforskning är viktigt och aktuellt. Genom vårt samarbete med Forskningsrådet Formas gör vi en starkare insats, säger Lena Wollin, informationschef vid Vetenskapsrådet.

Interaktiv webbplats

Forskningsrådet Formas, Vetenskapsrådet och Forskning.se sätter nu luppen på Östersjön. I slutet av maj är det premiär för webbplatsen Östersjön på Forskning.se.
Webbplatsen innehåller fakta och forskningsinformation om Östersjön, allt från historik till ekosystemet och övergödning, miljögifter och överfiske. Materialet är populärvetenskapligt presenterat genom bildbaserat, interaktivt lärande och anpassat för gymnasieelever.

Samtidigt släpper Forskningsrådet Formas debattboken Östersjön – hot och hopp som tar upp olika forskningsperspektiv på vad det egentligen är som händer i Östersjön.

Informationskampanj till lärare

Dessutom satsar Forskningsrådet Formas och Vetenskapsrådet på en gemensam informationskampanj till biologilärarna på landets gymnasier. Syftet är att skapa intresse för Östersjöfrågan och berätta om webbplatsen och boken. Lärarna får också en kortfilm på en minut som de kan använda för att väcka intresse kring Östersjön.

Fotnot:
År 2005 finansierade Forskningsrådet Formas Östersjöforskning med cirka 26,5 miljoner kronor. Vetenskapsrådet finansierade samma år Östersjöforskning med cirka 17 miljoner kronor. Sök i projektdatabasen för att se vilken Östersjöforskning Vetenskapsrådet stödjer (länk).
2006-05-29