Webbfrågan
Tycker du att lärarundantaget ska tas bort?

32% 15% 51%
Antalet svar:52
Nästa nummer
Den 29 maj

Ingen patentlösning
Eva Barkeman, redaktör Tentakel.
Ingen har hittat någon bra patentlösning på hur innovativa idéer i forskningslaboratorierna ska kommersialiseras och leda till nya framgångsrika svenska storföretag.

Däremot är åsikterna många om det så kallade lärarundantaget, som ger forskare vid universitet och högskolor rätten att utnyttja sina patent. Vem är bäst på att kommersialisera patent?

Mathias Uhlén i Stockholm, Thomas Laurell i Lund, Mats Leijon i Uppsala och Ove Nilsson i Umeå är några framstående forskare som också är entreprenörer. Men kan man begära en sådan drivkraft av forskare?

Å andra sidan, kan man begära en sådan drivkraft av en extern organisation som ska administrera kommersialiseringen av patentet?

Eftersom det är valår i år kan ett regeringsbeslut om lärarundantagets vara eller icke-vara dröja.

Under tiden åker jag till USA för att se hur innovationsprocessen går till där. Ska arbeta med innovationsjournalistik på ett Vinnovastipendium i New York fram till hösten. Får se om jag hittar en patentlösning…

Tentakel kommer dock ut som vanligt om en månad, med vetenskapsjournalisten Siv Engelmark Cederborg som vikarierande redaktör.
2006-05-02