Webbfrågan
Tycker du att lärarundantaget ska tas bort?

32% 15% 51%
Antalet svar:52
Nästa nummer
Den 29 maj

Konstgjord stjärna ger bättre bilder
Foto: Gerhard Hudepohl/ESO
En 50 centimeter bred laserstråle skickas upp från VLT i Chile. Till vänster syns Vintergatan och upp till höger ett av de Magellanska molnen.

Källa: ESO
Den här videosnutten berättar mer om den adaptiva optiken och den konstgjorda stjärnan. (Klicka på bilden för att se filmen.)
Här är den första konstgjorda stjärnan i södra hemisfären. Med hjälp av en kraftig laserstråle från ESO:s Very Large Telescope, VLT, i Chile, har astronomerna lyckats göra en stjärna nio mil upp i atmosfären.
Visserligen är den tjugo gånger svagare än den svagaste stjärna man kan se med blotta ögat, men det räcker ändå för astronomernas syfte: att korrigera för den oskärpa som orsakas av atmosfären och studera universum i minsta detalj.

Det handlar om så kallad adaptiv teknik, där man behöver en närbelägen stjärna som referens för att kunna justera teleskopets skärpa och förbättra bildkvaliteten.

Natriumatomer skimrar

Problemet är att hitta en tillräckligt ljusstark stjärna tillräcklig nära det objekt astronomerna vill studera. Denna begränsning kommer man runt genom att med laser skapa en konstgjord stjärna precis där man behöver den. Laserstrålen lyser med en viss våglängd och får lagret av natriumatomer på nio mils höjd att skimra.

En ny era

Den konstgjorda stjärnan ovanför VLT tändes för första gången den 28 januari.
– Händelsen markerar början på en ny era för ESO:s nuvarande och framtida teleskop, säger Domenica Bonaccini Calia, chef för ESO:s Laser Guide Star group, i ett pressmeddelande.
2006-05-02