Webbfrågan
Tycker du att lärarundantaget ska tas bort?

32% 15% 51%
Antalet svar:52
Nästa nummer
Den 29 maj

"Det är skoj att se om ens idéer blir verklighet"
Foto: Filip Petersson
Thomas Laurell har patent på en teknik att separera partiklar med hjälp av ultraljud och mikroflöde.

Källa: Thomas Laurell
Erysaves patenterade teknik kombinerar ultraljud och mikroflöde. När ultraljudet kopplas på ansamlas större partiklar med vissa fysikaliska egenskaper i kanalens centrum medan mindre partiklar pressas ut mot sidorna och separeras i sidokanalerna. (Klicka på bilden för att se filmen!)
Chip som tvättar blod.
Metod som renar mänskliga proteiner.
Teknik som får träden att blomma tidigare.
Det är några av alla patent som tagits av svenska forskare.
– Den som tar patent måste vara beredd att driva det affärsmässigt, säger Thomas Laurell, professor och entreprenör.
Thomas Laurell, professor i elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola, har ett 20-tal patent, och har varit med och startat fyra bolag. Ett av patenten handlar om en teknik att med ultraljud separera fettklumpar ur blodet vid operationer. Ett annat om att styra handproteser med hjälp av små elektriska signaler från muskler och nerver. Ett tredje om att utveckla ny bioanalytisk teknik baserat på mikrochip.

Patent kostar

Han har inget emot att växla om från lärarundantaget till universitetsägda patent. I princip. Men han tvivlar på att universiteten har resurser att driva patentfrågorna och den påföljande kommersiella processen.
– Det kostar ohyggligt mycket pengar att bygga upp en gemensam organisation med experter på innovationssystem.

Det är dyrt att skriva ett patent. Med konsultarvode och avgifter kan ett Sverigepatent kosta 40 000-65 000 kronor. Därför skriver uppfinnaren ofta avtal med andra aktörer i innovationssystemet – inkubatorer, riskkapitalister och stora etablerade företag.

– Ibland har jag fått gå in och täcka upp ur egen ficka, säger Thomas Laurell.

Tjänar inga pengar

Än så länge tjänar han inga pengar på sina patent. Ett av de mest lovande bolagen, Erysave, har patent på en smart teknik att separera celler eller partiklar av olika storlek.

Hemligheten är en ny metod som kombinerar ultraljud och mikroflöde. Forskargruppen har byggt en separationskanal i mikroskala. Kanalen liknar ett trearmat grenljus där cellerna (eller partiklarna) flödar genom skaftet.

När ultraljudet kopplas på ansamlas partiklar med givna fysikaliska egenskaper i kanalens centrum medan partiklar med andra egenskaper pressas ut mot sidorna och separeras i sidokanalerna. (Se filmen här ovan.)

Tvättar blodet

Ett viktigt användningsområde för den här tekniken är att tvätta bort fettklumpar ur blod hos hjärtpatienter som opererats.
Patienter som fått en bypass-operation förlorar mycket blod – som ska pumpas tillbaka in i kroppen. Problemet är att blodet är kontaminerat med fett från fettceller.

– Det är som en taskig buljong som skickas tillbaka till patienten, säger Thomas Laurell.
Dessa små fettklumpar, eller mikroembolier, kan orsaka hjärnskador som stroke eller nedsatt inlärningsförmåga.

Fettklumparna måste bort, men är för små för att filtrera eller centrifugera bort på vanligt sätt. Erysave håller på att utveckla en blodtvätt för kliniskt bruk och har gjort försök på gris och andra djur, men ännu inte på humant blod.

"Tråkigt skriva patent"

Företaget samarbetar med sjukvården och har tecknat avtal med en amerikansk marknadsaktör.

– Den som tar patent måste vara beredd att driva det affärsmässigt. Det kräver ett hårt driv och tar massor av tid. Att skriva patent är bland det tråkigaste man kan göra. Men det är superskoj att se om ens idéer har en chans att bli verklighet, säger Thomas Laurell.
2006-05-02