Webbfrågan
Utbildas det för många doktorer?

49% 8% 42%
Antalet svar:108
Nästa nummer
Den 27 mars

Chefredaktören för Science överraskar
Foto: AAAS
Donald Kennedy.

Källa: NASA
ISS är ett exempel på internationellt samarbete. (Klicka på bilden och se filmen hur delar av ISS byggs på i rymden.)
Europeiska forskare sliter för att konkurrera med USA.
Samtidigt säger Donald Kennedy, chefredaktör för Science, att det viktigaste är bra forskning – inte vem som gör den.
Tentakel hörde honom på världens största vetenskapskonferens i St Louis.
AAAS (American Association of the Advancement of Science), som bland annat ger ut den ansedda tidskriften Science, arrangerar årligen världens största vetenskapliga möte. I år gick konferensen av stapeln i St Louis den 16-20 februari.

Över 200 seminarier på fyra dagar. 4 700 forskare och 700 journalister/informatörer kräver sin plats. Under en långhelg i Missouri minglades och pratades och nätverkades det på lyxhotellens heltäckningsmattor, medan Mississippi oberört flöt förbi den ödsliga staden.

State-of-the-art

Årets huvudteman – matematik, nanoteknik och dataspel – fick konkurrens av mer världsliga seminarier om innovation, forskningspolitik och jämställdhet.

Men mest är konferensen en state-of-the-art-föreställning och ett tillfälle att möta kollegor. De saftiga nyheterna släpps på annat håll.

I utställningshallen slåss institut som NASA och NSF (National Science Foundation) om uppmärksamheten med godis, gratispennor och kalendrar.
På kvällarna slåss besökarna om kycklingspett och melonskivor på mingelpartyn.
Och någonstans däremellan slåss journalisterna om bästa historien.

"Världen krymper"

Den största publicisten på plats skrev dock ingenting själv. Donald Kennedy, chefredaktör för tidskriften Science, höll ett eget föredrag på temat ”Globalization and Science – is everything everywhere?”

Med en historia om hur den asiatiska tigermyggan  hamnat i hans trädgård i Washington, på grund av att den brasilianska gummiindustrin förflyttats till Japan, illustrerar han hur världen krympt, hur den globaliserade ekonomin också globaliserar vetenskapen.
– Jag kan inte säga om det är bra eller dåligt, men det råder inget tvivel om att ekonomisk globalisering också omlokaliserar forskningen.

Ökat internationellt samarbete

Det är inte bara mängden paper som har ökat i Science, utan också antalet från utvecklingsländer samt andelen paper med internationellt samarbete.
Donald Kennedy nämner stora projekt som Internationella rymdstationen ISS, kartläggningen av människans arvsmassa och den internationella fusionsreaktorn ITER.

Och det är här han gör sitt oamerikanska uttalande, som strider mot landets intresse att leda den vetenskapliga utvecklingen. Kanske måste han säga det eftersom hans tidning publicerar forskningsresultat från hela världen, men Science är en amerikansk tidskrift och USA jagas av både Europa och Asien:

– Det viktigaste är att göra bra forskning, inte vem som gör den, säger Donald Kennedy.
2006-02-27