Webbfrågan
Utbildas det för många doktorer?

49% 8% 42%
Antalet svar:108
Nästa nummer
Den 27 mars

A Short History of Nearly Everything
A short history of nearly everything.
BOKRECENSION
Titel: A Short History of Nearly Everything
Författare: Bill Bryson
Förlag: Broadway books, 544 sidor
Bill Brysons ”A Short History of Nearly Everything” har fått massor av beröm och flera priser och jag tycker han förtjänar alltihop. Han är både amerikan och engelsman, men stilen att skriva känns mest engelsk med en stilistisk känsla som gör läsningen till ett nöje. Ambitionen är helt oblyg; att på ett populärvetenskapligt sätt beskriva de stora sambanden om universum, livets historia med mera.

Beskrivningen av historien och personerna bakom bestämningen av jordens ålder, avståndet till solen och mycket mer är höjdpunkter i boken och personligen tycker jag väldigt mycket om geologiavsnitten om jordens utveckling. Det är ju nästan lite tröstande att även vetenskapens giganter ibland haft rejält fel, som när Lord Kelvin hävdade in i det sista att jordens ålder inte kunde vara högre än så där 24 miljoner år, trots att det fanns ganska gott om fossilfynd som pekade åt helt annat håll.

Ett härligt exempel på ett storskaligt europeiskt samarbetsprojekt är bestämningen av avståndet till solen genom att klocka Venus passage över solskivan åren 1761 och 1769. Mer än hundra olika mätplatser valdes ut och den franske vetenskapsmannen Guillaume le Gentil rönte ett märkligt öde. Han hade valt Indien som observationsplats men råkade ut för vådliga äventyr till havs som fördröjde honom och gjorde att han missade Venuspassagen 1761.

Turligt nog, tyckte han, förekommer dessa passager i par med ett avstånd på åtta år, så han bestämde sig för att stanna till nästa passage 1769. Han byggde ett tjusigt observationstorn, men oturen förföljde honom och när dagen var inne skymde ett rejält molntäcke solen helt och hållet. Utan några observationer var det bara att packa ihop instrumenten för att bege sig till närmaste hamn.

Ödet behandlade den gode Guillaume illa. Han fick dysenteri innan han nådde hamnen och blev liggande i nästan ett år. När han till slut kunde segla hem till Frankrike fann han att släktingarna hade dödförklarat honom och delat upp hans ägodelar mellan sig. Under tiden hade James Cook blivit berömd för sina observationer som han valt att göra i en mer behaglig omgivning på Tahiti. Sensmoralen torde väl vara att man ska välja sin forskningsomgivning med omsorg, planera väl och gärna ha lite tur.

När man nått sista sidan har man kvar en känsla av att man just läst en verkligt underhållande bok och fått en del insikter i de stora sambanden. Och om hur mänsklighetens ständiga kunskapsjakt ibland snubblat men ständigt gått vidare.

Betyg
: 5 (av 5) Tentakler

Fotnot: Boken finns på svenska, utgiven av bokförlaget Forum genom Farenheit förlag. Den svenska titeln är "En kortfattad historia över nästan allting".
2006-02-27