Webbfrågan
Tycker du att den särskilda satsningen på starka forskningsmiljöer är bra?

14% 5% 81%
Antalet svar:100
Nästa nummer
Den 27 februari

Forskningsskandaler härjar över hela världen
Hwang Woo-Suks bilder på det han hävdade var en klonad blastocyst från en vuxen människa prydde omslaget på Science, 12 mars 2004.

Jan Sudbös (påhittade) forskningsresultat presenterades i The Lancet, 15 oktober 2005.
Den ena stora forskningsskandalen tycks avlösa den andra. Först i Korea, sen i Norge.
– Det skickar en varningssignal genom hela systemet, säger Arne Johansson, huvudsekreterare på Vetenskapsrådet.
Norge har skakats av den största forskningsskandalen någonsin. Den framgångsrike cancerforskaren Jon Sudbö publicerade en studie om risken att få muncancer, i tidskriften The Lancet. Studien med 1 000 personer gick ut på att vissa vanliga antiinflammatoriska mediciner skyddar mot cancer i munhålan. Men patienterna fanns inte. Deras födelsedatum var fingerade, precis som de vetenskapliga siffrorna.

"Mardröm"

– Det är naturligtvis en tragedi för forskaren själv och en verklig mardröm för sjukhuset och alla anställda här, säger strategidirektören vid de sammanslagna sjukhusen Rikshospitalet och Radiumhospitalet, Stein Vaaler till Göteborgsposten.

Norges nytillsatta granskningskommission leds av den svenske läkaren Anders Ekbom vid Karolinska Institutet.

Sågs som nationalhjälte

För Sydkorea är skandalen kanske ännu större. Toppforskaren Hwang Woo-Suk betraktades närmast som en nationalhjälte när han lyckats klona ett mänskligt embryo. Resultatet publicerades i Science. Där presenterade han också senare sina elva patientspecifika stamcellslinjer. Men allt var bluff. Cellinjerna var inga kloner.

Just nu verkar ett av Sveriges hittills värsta fall av forskningsfusk vara på väg att avslöjas. En utredning gjord på uppdrag av Vetenskapsrådet menar att medicinprofessorn Thomas Lundeberg vid Karolinska institutet bland annat har kopierat artiklar och hittat på patentansökningar.

Är du orolig för liknande forskningsskandaler i Sverige?
– Nej, men det här är något man måste vara vaksam på. Vi behöver en instans som kan ta hand om de fuskanklagelser som kommer upp, säger Vetenskapsrådets huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap Arne Johansson.

Utbildningsdepartementet bereder just nu ett förslag som ska skärpa kontrollen av forskning och förtydliga ansvaret för anmälan av misstänk forskningsfusk. Remissvaren om förändring av högskoleförordningen ska vara inne 6 mars.

– Ska man säga något positivt om forskningsskandalerna så är det att systemet gång efter gång visar att det inte går att fuska i längden. Det finns en inbyggd säkerhet genom att andra forskare försöker upprepa studierna. Förr eller senare avslöjas fusket, säger Arne Johansson, som för övrigt har Hwang Woo-Suks graverade visitkortsetui som han fick i present vid ett Sverigebesök. Då var Hwang fortfarande en ”toppforskare”.

Fotnot: Vill du ha koll på vilka etiska regler som gäller inom forskning? Surfa in på Vetenskapsrådets portal CODEX om forskningsetiska riktlinjer.
2006-01-30