Webbfrågan
Tror du att forskningsfusket har ökat?

57% 14% 27%
Antalet svar:88
Nästa nummer
Den 30 januari

Drömmer du om Nobelpriset?
Foto: Sofia Günther
Eva Barkeman, redaktör Tentakel.
Drömmer du om Nobelpriset, där i laboratoriets vita vardag?
Visst är det ära och gala, men det innebär också ett ökat ansvar i samhället. I "5 röster" här intill får du årets nobelpristagares syn på sin nya roll.

Just Nobelfesten har tidigare varit ett av få tillfällen där vetenskapen fått stor uppmärksamhet. Men det börjar ändras. Den ena professorn efter den andra har granskats i media på sistone, vilket visar att forskning blivit en angelägenhet för hela samhället. Och forskningsfusk.

Drömmen om Nobelpris, för att inte tala om den snäva forskningsbudgeten, kanske frestar en eller annan att vilja manipulera data för bättre resultat. Men se upp. Du åker dit förr eller senare. Läs artikeln om den fuskande forskaren som mister sitt bidrag från Vetenskapsrådet.

Nöjer man sig inte med medelmåttig forskning kan man göra som Simon Singh, fysikern som blev författare när han insåg att han aldrig skulle få Nobelpris. Läs intervjun med honom i detta nummer, och recensionen av hans nya bok Big Bang!

Jämställdhetsdebatten löper vidare i Tentakel. Professor Helena Danielson undrar om det händer något vid 30-strecket som gör att män plötsligt blir bättre forskare än kvinnor.

Även om jämställdheten blir allt bättre inom den akademiska världen, så märks det inte bland Nobelpristagarna. Gubbe efter gubbe efter gubbe…

Så, vad är väl en Nobelfest i Blå hallen? Den kan vara trist och tråkig och… alldeles alldeles underbar.

Men först som sist; ha en utsökt god vetenskaplig jul bland kemiska tomtebloss, biologiska granar och fysiska julklappar.
2005-12-19