Webbfrågan
Tror du att forskningsfusket har ökat?

57% 14% 27%
Antalet svar:88
Nästa nummer
Den 30 januari

Luleå har fått en liten planet
Foto: Olle Nordberg
Från vänster: modellen av Sedna i Luleå, konstnären Antero Koskitalo, dansaren Stina Hörtin, kommunalrådet Karl Petersen, Britt-Marie Forslund på Teknikens Hus och professor Gösta Gahm, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Foto: Sweden Solar System
Här ser du hela solsystemet – i Sverige. (Klicka på bilden för en större version.)
Solsystemet har utökats – på jorden.
Småplaneten Sedna invigdes i Luleå den 8 december.
Den nyupptäckta Xena lär hamna i Umeå.
Världens till ytan största modell av vårt solsystem finns faktiskt i Sverige. Globen i Stockholm motsvarar solen, sen finns planeterna utplacerade runt om i landet, konstnärligt utformade men med rätt proportioner och avstånd.

– Projektet ger en förnimmelse av de stora avstånden i universum och sammanbinder såväl olika ämnesområden som olika geografiska orter i Sverige, säger astronomen Gösta Gahm som är en av initiativtagarna till Sweden Solar System tillsammans med Nils Brenning, KTH.

Merkurius finns vid Slussen i Stockholm
Venus finns på KTH i Stockholm
Jorden finns på Cosmonova i Stockholm
Mars finns i Mörby centrum utanför Stockholm
Jupiter finns på Arlanda
Saturnus är planerad i Uppsala
Uranus finns i Furuviksparken i Gävle
Neptunus finns i Söderhamn
Pluto finns i Delsbo

Och nu har småplaneten Sedna, som upptäcktes i Kuiperbältet i utkanten av vårt solsystem 2003, fått plats i Teknikens Hus i Luleå. Fysikprofessor Sverker Fredriksson vid Luleå tekniska universitet upptäckte att avståndet mellan Luleå och Globen är jämförbart med avståndet mellan Sedna och solen. Perfekt för solsystemsmodellen.

– Det är jätteroligt. Sedna, de frusna djupens gudinna, är ett passande namn för en planet i Luleå, där vattnet hela tiden är närvarande och större delen av året just i frusen form, säger Malin Brändström på Teknikens Hus.

Ny småplanet

I somras presenterades upptäckten av ytterligare en himlakropp i solsystemets utkant – 2003UB313 eller Xena som den förmodligen kommer att döpas till. Den är större än Pluto och kan komma att gestaltas i Umeå.

Även andra objekt i solsystemet har fått sin motsvarighet i Sverige; bland annat asteroiden Eros och kometen Swift-Tuttle.