Webbfrågan
Tror du att det går att bygga en kvantdator?

62% 3% 34%
Antalet svar:125
Nästa nummer
Den 19 december

Sverige är på väg till Venus
Foto: ESA
Venus Express kommer att studera planeten från en elliptisk bana.

Foto: ESA
Venus Express sköts upp med en Soyuz-raket i Baikonur den 9 november.
Venus Express är på väg.
Ombord finns ett svenskt instrument som ska studera solvindarna på vår grannplanet.
– Äntligen, skulle kanske Gert Fylking utropa.
Den 9 november lyfte till slut Venus Express från Baikonur i Kazakstan. Avfärden var planerad till den 26 oktober, men uppskjutningen fick skjutas upp på grund av att en bit isoleringsmaterial hade lossnat.

– Det är kul att se instrumentet åka iväg. Allt verkar funka bra hittills, säger Rick McGregor, informationsansvarig vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.

Första expeditionen på tio år

Venus Express, från den europeiska rymdstyrelsen ESA, är den första expeditionen till jordens närmaste grannplanet på tio år. Ombord finns sju instrument som ska kartlägga planetens yta och atmosfär.

Ett av dem, ASPERA-4, kommer från Kiruna.
– Vi är huvudansvariga, men ett 15 forskargrupper i ett tiotal länder har samarbetat kring projektet som tagit tre år, säger Rick McGregor.

ASPERA-4 ska studera hur solvinden påverkar närområdet kring Venus.
–  Vi har ett liknande instrument, ASPERA-3, kring Mars just nu, ombord på Mars Express. Det är intressant att jämföra de tre planeterna Venus, jorden och Mars, som alla bildades samtidigt för 4,5 miljarder år sedan. Ändå uppvisar de stora skillnader. Än så länge är det bara på jorden som liv har upptäckts…

Framme i april

Venus Express färdas med expressfart och ska vara framme vid Venus i april då den går in i elliptisk bana kring planeten, som närmast 250 kilometer över ytan.
Farkosten har tillräckligt med bränsle för att fungera i drygt två och ett halvt år.

2005-11-21