Webbfrågan
Har du någon gång funderat på att hoppa av den akademiska karriären på grund av diskriminering?

31% 1% 66%
Antalet svar:180

Svensk till Europeiska Forskningsrådet
Carl-Henrik Heldin
Grattis,
Carl-Henrik Heldin, som blir Sveriges ledamot i det nya Europeiska Forskningsrådet, ERC. Första sammanträdet hålls i oktober.
– Tack så mycket. Det ska bli spännande!

Vad är det egentligen ni ska göra?
– Vi ska stödja högklassig europeisk grundforskning. Många forskare har tyckt att EU:s ramprogram var byråkratiska och otympliga och efterlyst en mer effektiv form av ekonomiskt stöd. Men det är inte klart vilka former rådet får. Första mötet med ledamöterna blir i Bryssel den 18 oktober.

Vad betyder ERC för svenska forskare?
– Det blir ytterligare en källa att hämta pengar från. Och svenska forskare blir mer internationellt inriktade och kan höja ambitionsnivån genom att jämföra sig med hela Europa.

Hur mycket pengar handlar det om?
– Det finns inga direktiv, men det kan bli 1-2 miljarder euro per år. Det är rätt mycket pengar. Även om Sverige har bra forskning så blir det kanske bara några få procent till Sverige. Det är väsentligt mycket mindre pengar än från Vetenskapsrådet.

Var kommer pengarna ifrån?
– Från EU. Jag gissar att det blir både en höjning av medlemsavgifterna till EU och en viss omfördelning av nuvarande budget. Alla 25 länder kan inte få pengar tillbaka - huvudmålet är kvalitet.

Kan ERC på sikt komma att ersätta de nationella forskningsråden?
– Nej, jag tror inte det. De flesta länder är angelägna om att behålla sina egna råd. Och först måste ERC visa sina kvaliteter.

Vad ser du fram emot just nu?
– Att svensk och europeisk grundforskning får tillräckliga resurser och kan konkurrera med USA som dominerar för närvarande.
– Och att snart få paddla kajak igen.


Namn: Carl-Henrik Heldin.
Ålder: 53 år.
Yrke: Chef för Ludwiginstitutet för cancerforskning och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet. Dessutom ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien (KVA), Academia Europea och Vetenskapsrådets styrelse.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Uppsala.
Fritidsintresse: Motion i olika former. Löpning, inlines, skridskor, skidor. ”Man måste hålla sig i fysisk form för att orka jobba.”
2005-10-18