Webbfrågan
Har du någon gång funderat på att hoppa av den akademiska karriären på grund av diskriminering?

31% 1% 66%
Antalet svar:180

Liftarens guide till galaxen
Ur Liftarens guide till galaxen.
FILMRECENSION
Filmtitel: Liftarens guide till galaxen
Regi: Garth Jennings
Manus: Douglas Adams
Filmen Liftarens guide till galaxen är precis lika galen som den legendariska trilogin ( i fem delar) av Douglas Adams.
Allt börjar en sömnig morgon när Arthur Dents (Martin Freeman) hus på den brittiska landsbygden, ve och fasa, ska rivas för att ge plats åt en motorväg.

Vad han ännu inte vet är att hela planeten strax ska sprängas bort för att ge plats åt en intergalaktisk genomfartsled. I sista sekunden räddas han av gode vännen Ford Prefect (Mos Def), som visar sig vara från solsystemet Betelguese, och vet precis hur man liftar sig genom hela galaxen.
Han har i själva verket uppehållit sig på jorden just för att göra research till den ultimata elektroniska reseguiden med undertiteln Don’t panic.

Tillsammans slungas de rakt in i ett vådligt kidnappningsdrama med galaxens president Zaphod Beeblebrox (Sam Rockwell). De får sällskap av jordbon Trillian (Zooey Deschanel) och den djupt deprimerade roboten Marvin. Men allt ordnar sig, bara man får en anständig kopp te, enligt den ofrivillige rymdresenären Arthur – fortfarande iklädd morgonrock och pyjamasbyxor.

Figurerna lyckas förbli trovärdiga genom de mest otroliga förvecklingar som balanseras väl med vardagsbekymren i galaxens avkrokar.

Resultatet är en charmig (kärleks)historia, förlagd i rymden och förpackad i bästa brittiska nonsenshumor-anda.

Betyg: 4 (av 5) Tentakler
2005-10-18