Webbfrågan
Har du någon gång funderat på att hoppa av den akademiska karriären på grund av diskriminering?

31% 1% 66%
Antalet svar:180

Svensk forskning inom den kondenserade materiens fysik håller världsklass, enligt en utvärdering gjord av Vetenskapsrådet.
Men samtidigt hotas den positiva utvecklingen av ett otryggt anställningssystem.
 
Foto: Magnus Gotander
Eleanor Campbell leder en av de forskningsgrupper som fick högt betyg i Vetenskapsrådets utvärdering av den kondenserade materiens fysik.
Läs om hennes forskning kring kolnanorör – framtidens elektroniska komponenter. Och se filmen som visar hur det fungerar.
 
Grattis Carl-Henrik Heldin - som ser fram emot att Europeisk grundforskning får resurser att konkurrera med USA.
Ljuset från galaxen NGC 1350 har färdats genom universum sedan dinosauriernas tid. Nu ser vi i detalj hur den såg ut då.
 
 
Foto: Veijo Pohjola
Den gamla övergivna forskningsstationen Kinnvika på östra Svalbard ska väckas till liv igen under Internationella polaråret 2007-2008.
Syftet är att studera klimatförändringen.
 
Det har blivit allt svårare att få en fast anställning inom den akademiska världen - även för de välmeriterade rådsforskarna. Det visar en ny enkät från Vetenskapsrådet.
Göran Arnqvist hör till det tiotal personer som slutar som rådsforskare 2005.
Han blir kvar vid Uppsala universitet eftersom han fått en eftertraktad tjänst som lektor.
 
 
Bilder inspirerar till fysik. Vetenskapsrådet samlar forskningsbilder i en webbutställning med anledning av Fysikens år 2005. Skicka in din bästa bild!
 
”Starka forskningsmiljöer” är den nya given. Stödet har ökat rejält. Men nu är det universiteten som ska söka pengarna från Vetenskapsrådet, inte enskilda forskargrupper som förra året.
Utbildas det för många doktorer i Sverige?
Frågan diskuterades vid Vetenskapsrådets besök hos teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Läs referatet!