Kommentera "Foassar ersätts med biträdande lektorer"
Tentakel

Anmäl

Kommentar

Artikeln säger: "Biträdande professor ska närmast motsvara nivån associate professor utomlands, ungefär som docent men utan lika ensidiga krav på vetenskaplig skicklighet." Det stämmer inte att docentkompetens utgörs enbart av vetenskaplig skicklighet. Istället för att införa ny beteckning (bitr. prof fanns i och för sig under en kort tid på 90-talet) så vore det bättre att använda docent som titel.

En annan sak är att biträdande lektorat medger befodring till fast anställning baserat på krav som ställs upp vid inrättandet av tjänsten. Antingen blir dessa krav omfattande för att man ska ha möjlighet att bli kvitt en person som man upptäcker inte fungerar på ett eller annat sätt, eller så tvingas man anställa någon som man helst vill slippa. Det sägs att lovande forskare annars går till utlandet: Frågan är då vilka villkor de får där?

G.  Karlsson
2007-10-02
09:43:11
Anmäl

Från ett dåligt system till ett annat

Det här är egentligen bara trams och en lek med ord/titlar. Vad är det egentligen som är så svårt? Inför ett rent tenure-track system där vi anställer yngre forskare efter en postdoc (eller utan), och ger dem t.ex. 5 år på sig att bygga upp och finansiera en egen forskargrupp.

Att döma av historiken vid de universitet som använder sig av biträdande lektorat är kraven på befordran mycket låga - det är absolut inte något krav att i eget namn dra in större forskningsanslag, men helt kritiskt att ha pedagogisk utbildning. Varför är vi sedan förvånade över att svenska universitet inte rankas bland de bästa i världen?

Det föreslagna systemet kommer snabbt att leda till att vi gör om misstagen från 60-talet, och i framtiden återigen sitter med ett antal professorer helt utan egna forskningsanslag som ska försörjas via fakultetsmedel.

Det svenska systemet saknar dessutom nästan helt drivkrafter! I de flesta övriga länder gör institutioner dyrbara satsningar på yngre forskare de tror kan passa i deras miljö, med förhoppning om att de ska blomstra upp och hjälpa till att finansiera verksamheten på sikt. I ett sådant läge finns det förstås ingen institution i världen som frivilligt gör sig av med en duktig forskare.

Här ordnar vi istället en tjänstestruktur där institutionerna ofta inte har några som helst kostnader för yngre forskare och gärna tar emot foassar tills de börjar kosta pengar efter 4-5 år :-)

Istället för att fundera på vad vi ska kalla tjänsterna kanske vi borde ta itu med det större problemet - att den pedagogiska kursen är en större merit än ett naturepek eller forskningsanslag på 1 miljon.

Erik Lindahl
2007-10-02
15:24:59
Anmäl

Vilka vägar?

Alltså,
Jag säger bara det där snacket om att det skulle finnas två vägar till den akademiska meriteringen. Är det verkligen sant? Kanske är det olika beroende på vilket område man är verksam, men ursäkta mig kära tentakel-tidningen, hur har ni tänkt att en nydisputerad av den yngre årskullen skall "undervisa sig fram" i vårt avlånga land?

Tack för att ni debatterar dessa frågor, men håller inte med sådär jättemycket.

Erik Eneroth, Lund!

Erik Eneroth
2007-10-06
01:18:41
Anmäl

1 miljon...

sa egoisten och tog miljonen till en lön - den egna...

Erik Eneroth
2008-09-13
00:03:54
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 3 multiplicerat med 4:
SKICKA 
REGLER