Kommentera "Ranking – en tävling i populism"
Tentakel

Anmäl

heja nature!

Det är bra att tidskriften nature är rankad (för att snacka ranking av tidskrifter och inte bara universitet alltså).

Jag har läst en artikel i nature som handlar om nåt slags "nano-carbon" i meteoriter, vars egenskaper i viss påminner om helt vanlig järn sulfid som är vanligt i meteoriter. Dessutom tillämpades en del "avancerad fysik" på de där gamla rostklumparna från rymden.

Dessutom verkar det som att redaktionen i nature materials tror att kobolt är paramagnetiskt. Jag som trodde att kobolt hade en Curietemperatur på 1130 grader. Aj, aj, aj - håll på rankingen!

Erik Eneroth, Lund!

Erik Eneroth
2007-10-06
02:12:51
Anmäl

Populism och elitism - vad är det?

Rankning av universitet eller tidskrifter är populism, står det i en rubrik. Vad är populism? Annat än ett skällsord som - verkar det ofta - tillgrips i stunder av måltorka.
Elitism - är det fult det? Betyder det inte att den som springer 100 meter fortast får en guldmedalj, medan den som springer lite mindre fort blir utan? Om forskningsanslag inte går till eliten (dvs de forskare som fått eller verkar ha god chans att få "guldmedaljen", till vem skall de då gå?

Staffan  Ulfstrand
2007-10-30
08:28:36
Anmäl

Om guldmedaljer

Liknelser är ofta förrädiska. Att ge guldmedaljen till vinnaren i ett 100 meterslopp är oproblematiskt - priset delas ut när tävlingen väl är avgjord. Forskningsanslag delas ut innan loppet startat, således innan man vet vem som vunnit "guldmedaljen" (vad nu den motsvaras av inom forskningen?)

Alf Ceplitis
2007-10-31
00:11:26
Anmäl

hur elit...?

Jag förstår inte varför det är bra att ´publicera jättemånga artiklar, eller artiklar i kända tidskrifter. Däremot har jag en stark tro på att det finns sådant som är korrekat forskningsresultat, och mer eller mindre korrekta vetenskapliga diskussioner, och sådant som är fel...

Spelar det någon roll alls i dagens samhälle? Och om man ville att det skulle göra det, hur kunde det?

Det är en mycket svår fråga...

Däremot är det inte så svårt att fatat att vi små ynkliga människor är en del av naturen, och att det finns tusentals sätt vi kan påverkas negativt om vi gör fel. Förhoppningsvis finns det färre sätt vi påverkas negativt om vi är korrekta i vår syn på naturen, naturfenomenen, och vår plats i tillvaron.

Den som inte fattar detta anser jag är om inte imbecill, så i alla fall måttligt korkad!!!

Erik Eneroth
2008-09-12
22:07:27
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 12 delat med 2:
SKICKA 
REGLER