Kommentera ""Vi känner en stor frustration""
Tentakel

Anmäl

Vad vi alla vet

En utmärkt artikel som ju helt stämmer med min verklighets- uppfattning. Frustrationen har nu nått en nivå där varje enskild forskare måste bestämma sig för att (som en del andra) i praktiken ge upp, försöka hitta en av få fungerande forskningsmiljöer i Sverige eller att följa med den tilltagande strömmen av forskare till andra länder.

Gunnar C. Hansson
2006-09-25
14:19:57
Anmäl

Klockrent!

Kära kollegor,

Ni lägger orden i min mun! Efter att ha verkat i USA under åren 1994-2004 (5 år vid The Salk Inst/UCSD och 5 år vid Harvard Med School) har jag efter hemkomsten till Sverige befunnit mig i något som närmast kan betecknas som chocktillstånd. Vad har hänt med sveriges akademiska värld?! Eftersom jag håller med er i allt ni skriver ska jag inte onödigt upprepa allt här. Men jag vill dock lägga till ytterligare några punkter som ni inte rörde vid:

1) Urholkning av vad det innebär att forska: Trycket ifrån statsmakterna att öka antalet människor som genomgår högre utbildning, har fått den oönskade effekten att doktorandperioden nu verkligen ses enkom som en utbildningsfas dvs det är inte så viktigt att man fakstisk publicerar något under dessa 5 år, bara universiteten och staten kan slå sig för bröstet med att man producerar doktorer på löpande band.

2) Den extrema skillnaden i kvalitetsbedömningen av industri-nära s.k. tillämpad forskning, kontra s.k. grundforskning. Jag tycker i och för sig att det är rimligt att samhället har olika bedömningsgrunder för dessa två verksamheter, men det svåra blir ju när staten skall pyssla med finansieringen av bägge typerna av forskning. I USA är det mera så att staten finansierar grundforskning och näringslivet finansierar tillämpad forskning. Det ger en tydlighet i forskningsfinansieringen. Jag anser inte att svenska staten klarar av dessa två roller - grundforskning är ofta extremt svår att finna god finansiering för, medans tillämpad forskning ibland bedöms efter lite väl naiva riktlinjer.

Förutom det ni tog upp i ert inlägg och mina två punkter här, finns det säkert flera andra saker som måste förändras, men förändras det måste dom. Annars har vi snart lyckats schabbla bort den enda riktigt långlivade naturtillgången vi har i detta land - ett starkt akademiskt system med en lång tradition av innovativt tänkande!

Stefan Thor
Professor i Utvecklingsbiologi
Linköpings Universitet

Stefan Thor
2006-09-25
14:48:52
Anmäl

feghet

Intressant att diskussionen i Tentakel för första gången berör de verkliga problemen. Hittills hade jag intrycket att det var det mest antydningar man vågade framföra. Beror det på att vi äntligen har fått bort gamla makthavarna? Och då kan man våga kritisera det de har åstadkommit? Kommer Persson med gänget att bli ihågkomna på samma sätt som Lysenko i Ryssland?

Salam Al-Karadaghi
2006-09-25
16:36:57
Anmäl

Återbäring?!

Ett "enkelt" sätt att åtgärda problemet med ockerhyror för universiteten vore att återföra driftsöverskott från Akademiska Hus till FoU, ex.vis till Vetenskapsrådet. Staten har ju redan beslutat om att de medel som betalar hyrorna till A.H. är avsedda för akademin. Har inte A.H. utgifter i paritet med hyrorna så tycker jag att det är fel att pengarna går in till statskassan på nytt! Förutom problemen ni tar upp med uppblåsta siffror för forskningsmedel, så måste det ju vara svårt att lägga en vettig statsbudget med denna rundgång av medel.

Tobias Wass
2006-09-25
19:05:22
Anmäl

Ny generation

Notera att undertecknarna tillhör en ny generations professorerer - de är födda 1960-1970, vilket framgår av den längre versionen av artikeln. Vi yngre är inte beredda att satsa på den akademiska karriären till vilket pris som helst. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=219280

Per Runeson, f 66
Professor i programvarusystem
Lunds tekniska högskola

Per Runeson
2006-09-27
16:30:44
Anmäl

weak and strong

Had anyone heard about weak PhD students who would not defend thesis in Sweden? I observed disputations where student could not answer most of the questions. In one case opponent desperately tried to find at least one question which defendant could answer but failed competely: even simplest one was not answered. result? New doctor was defended.

ST
2006-10-27
16:39:35
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 10 delat med 2:
SKICKA 
REGLER