Kommentera "Ett anspråkslöst förslag rörande svensk forskning"
Tentakel

Anmäl

syftet med forskning och kunskap

Vad forskningen är till för är en relevant fråga.
För att citera Professor Häggström "all forskning som inte är inriktad på att bana väg för nya industriprodukter ämnade att generera tillväxt och konkurrenskraft på världsmarknaden ska naturligtvis bannlysas".
Det ligger något i detta, men dock är det så att det finns forskning som kanske inte är så marknadsmässig, men som är av stort allmänt intresse. Jag tänker på forskning om människans ursprung, Dinosaurier, upptäckter från djuphaven bland annat.
Jag antar att man med välfärd menar livskvalitet och jag anser nog att det finns andra värden än just de kortsiktigt marknadsmässiga som ger livskvalitet. En sådan är kunskap om livet, döden, universum och oss själva.

Helen Sköld
2006-09-25
16:04:05
Anmäl

Vem avgör vilken forskning som är relevant.

Vad är fortskningens mål? Detta är en mycket relevant fråga. Om vi som många gör och menar att den enbart skall vara till för att bana väg för nya industriprodukter, så är vi på väg på en farlig väg.
Einstein sa en gång att om vi låtit ingenjörer sköta forskningen så hade vi inte haft elektricitet men perfekta fotogenlampor.
Ser man på vetenskapens utveckling och nya industriprodukter så har dom ofta sitt urtsprung i, det man skulle kalla onödig och irrelevant, forskning.
Här ligger just dilemmat, vi vet inte vad det är som kommer att bli framtidens industriprodukter. Detta gör att det är omöjligt för några personer, hur framsynta dom än är att veta vad man skall satsa på.
Att då lägga besluten hos personer som har sina förutfattade meningar gör att man snabbt kan hamna i bakvattnet. Vem hade trott att räknestickan skulle vara borta nu, om man 1965 hade tillfrågats.
Det är svårt att spå speciellt om framtiden.

Problemet med den svanska forskningen är kanske att det inte premierar rätt saker. En av dom drivande faktorerna i USA är dom hårda krav som ställs på forskarna, men också att dom flyttar på sig. Dom som stannar kvar på ett universitet från sina första studieår över forskarstudier och postdoc till en fast tjänst är inte många. Detta medför att man får ett mer dynamiskt system.

Man måste vara medveten om historien, och veta vad som har hänt för att kunna gå vidare, detta gäller såväl personer som vetenskapensutveckling..

Jonas Persson
2006-09-25
18:49:06
Anmäl

Klåfingrigheten finns överallt..

Häggströms ironi leder tankarna till en av Weissmanns många roande krönikor om den nytillkomna klåfingrigheten hos NIH:

http://www.fasebj.org/cgi/reprint/19/13/1761

Martin Hällberg
2006-09-25
20:23:40
Anmäl

Heja Olle

Heja heja, Skönt att det finns sådana som du som vågar talar ur skägget, och gör det på ett så utomordentligt underhållande sätt. Samtidigt som jag håller med dig om ALLT, vill jag antyda att en förklaring till många medborgares svala inställning till naturvetenskaplig grundforskning (whatever that may be...) är en smula begriplig med tanke på hur lite de får sig till livs i medierna. Mycket mer, mycket bättre forskningsinfo - att satsa några miljoner på det vore en av VR:s mest kostnadseffektiva satsningar. Tror jag.

Staffan  Ulfstrand
2006-09-26
07:39:28
Anmäl

sarkasm?

Olle
Vad har du emot humanister och samhällsvetare. Hitler och Stalin lyfte ingenjörskonsten till sin främsta följeslagare medan. humanisternas arbeten brändes i bokbål, inte som onyttiga utan som farliga.
Är artikeln en elak sarkasm? Blir inte klok på detta.

Mikael Carlsson
2006-09-26
15:28:29
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 4 multiplicerat med 2:
SKICKA 
REGLER