Kommentera "Linnépengar regnar över Lund"
Tentakel

Anmäl

Nätverksstöd bör avskaffas

Linne-stödet innebär en drastiskt förskjutning av forskningens frihet bort från den enskilde forskaren eftersom stödet utdelas till ett nätverk av forskare och för att det är fakulteten som ansvarar för ansökan. Forskning är en dynamisk och individberoende process. Linne-stödet andas en okunskap om hur bra grundforskning bedrivs. Visst mår den bra av samarbete men vem man samarbetar med skiftar beroende på vilken kompetens som krävs för att lösa det aktuella problemet. Samtidigt som VRs projektmedel är löjligt låga har den förra regeringen valt att lägga de nya pengarna på denna stödform. Det löser inga problem eftersom varje enskild forskargrupp endast kan finansiera en liten del av sin forskning med Linne-medel så den tidskrävande ansökningskarusellen blir oförändrat alluppslukande.
Nej, avskaffa nätverksansökningarna och återupprätta tillräckliga projektanslag för att kunna dela ut medel som räcker för att driva ett forskningsprojekt (2-4 milj per projektanslag och år krävs för mitt ämne, cellbiologi).
Örjan Wrange

Örjan Wrange
2006-09-27
12:52:39
Anmäl

nätverksansökningar - ett problem för unga oetablerade forskare

Att Linne-stödet och andra nätverksbaserade satsningar innebär en drastiskt förskjutning av forskningens frihet bort från den enskilde forskaren, är väldigt tydligt för de yngre forskare som jag själv. Efter år på postdoc (gärna utomlands) och utan en självklar förankring på hemmaplan (man skall ju helst byta Universitet dessutom) så är det faktiskt svårt att hitta till och få in en fot i de nätverken som finns/uppstår i tid till ansökningsdeadlines. Så jag håller med Örjan här i princip - kanske inte avskaffa helt, men inte så mycket som blivit.

Helen Sköld
2006-10-26
12:18:45
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 3 plus 2:
SKICKA 
REGLER