Kommentera "Sverige riskerar att förlora forskartalanger"
Tentakel

Anmäl

Befria forskarna

Förhållandena för forskare på högskolor och universitet kan förbättras internt genom att förbättra kvalitet och effektivitet på de interna administrationerna. På den högkola där jag är verksam finns det inget synlig kvalitetsarbete och administrationens kostnader förs över på forskningsanslagen genom omkostnadspåslag utan granskning. Det måste få vara möjligt att vara lärare och forskare, utan att också vara administratör, ekonom och allt för ofta även vaktmästare därför att stödfunktionerna inte fungerar.

Terold
2006-05-29
15:36:46
Anmäl

För många forskare?

Skulle det vara bättre om det fanns fler möjligheter att "hanka sig fram som amanuens eller dra sig fram med lite sporadisk undervisning"? Alla dessa osäkra och tidsbegränsade tjänster ser jag som ett stort problem, vilket får forskare att ägna mer tid åt att oroa sig för framtiden och slåss om bidrag än att forska.

Mitt intryck är att det finns alltför många forskare per krona i systemet, och att det därför ägnas mer tid åt att slåss om de smulor som finns än att odla nya grödor. Att det trots detta finns många duktiga talanger som inte får in någon fot i forskarvärlden måste väl betyda att det antingen inte finns plats för alla talanger, eller att det av någon anledning är de som inte är så stora talanger som får, till exempel, de attraktiva forskarassistenttjänsterna -- hur det nu kan komma sig?

P
2006-05-29
16:34:11
Anmäl

Instämmer

Bara att instämma i Minnhagens kritik. I den ena internationella utvärderingen efter den andra så påpekas att den svenska tjänstestrukturen är "sjuk" och "pervers". Jag råder numera mina studenter att flytta utomlands direkt efter grundexamen, och absolut inte satsa på en statlig fo-karriär i Sverige. Bättre lön, bättre fo-möjligheter, bättre ledarskap och psykosocial miljö, ett samhälle där utbildning räknas finns på andra ställen än lilla Sverige. Den nuvarande regeringen har inte gjort ett dugg, så det återstår att se vad nästa kan åstadkomma.

Fredrik Wallinder
2006-05-31
10:28:19
Anmäl

Utvärderas hela livet.

Det finns ett antal personer i vårt land som har grundlagt ett solitt internationellt rykte för att utföra unik och högkvalitativ forskning. I sossarnas system skall dessa jämföras med de som söker från de s.k. universiteten i Växjö och andra ställen helt utan forskningshistoria och tvivelaktiga förutsättningar inför framtiden. I rättvisans namn skall sedan alla ha anslag.

I år står det uttryckligen att man ej får ha mer än två projekt från VR. I fjol stod ej detta, min ansökan som jag skrev på i tre veckor ströks pga detta. Jag måste nu låta mina projekt dö ut och sedan starta från scratch igen med ett forskningprogram där rörelseenergin av tidigare forskning (äldre doktorander samt jag själv) går helt förlorad. Är detta vettigt?

Tor Aulin
2006-05-31
11:35:15
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 2 plus 3:
SKICKA 
REGLER