Kommentera "Kvinnor beviljas bidrag i lägre utsträckning"
Tentakel

Anmäl

Rubriken stämmer ej med innehållet

Rubriken säger:

"Kvinnor beviljas bidrag i lägre utsträckning" (än män; min anm.)

Artikeltexten säger:

"Fortfarande är det många fler män (82 procent) än kvinnor (18 procent) som söker pengar från Vetenskapsrådet. I stort sett speglar det könsfördelningen på universiteten inom naturvetenskap och teknik.

Ändå är beviljandegraden genomgående något lägre för kvinnorna – i snitt 17 procent mot männens 83 procent – särskilt i åldern 35-40 år."

Var och en med elementära kunskaper i matematik och statistik vet att det finns ett slumpmässigt fel och avvikelse från ett förväntat värde när man gör ett urval. När man gör ett påstående om förekomsten av något, i det här fallet påståd könsdiskriminering vid anslagstilldelning, så kan man inte förvänta sig EXAKT samma andel kvinnor eller män bland de som får forskningsmedel och de som inte får forskningsmedel. Inte ens om könsdiskriminering inte förekommer! Slumpfaktorer kan göra att könsfördelningen bland de som får anslag och de som inte får anslag kan skilja på enstaka procentenheter. Det är alltså osannolikt att förvänta sig EXAKT samma könsfördelning bland de som får anslag jämfört med de som inte får anslag, inte ens vid frånvaro av könsdiskriminering.

I detta fall får vi veta att andelen kvinnor bland beviljade ansökningar är 17 %, medan den är 18 % av de som inte får anslag. En sådan marginell skillnad är knappast statistiskt signifikant, utan får betraktas som slumpmässig variation runt ett förväntat värde på 18 %.

Gör tankeexperimentet att kvinnor hade utgjort 19 % av de som fick anslag istället? Hade någon då vågat påstå att män könsdiskriminerades? Givetvis inte; vi förväntar oss ingen exakt överensstämmelse och att formulera en sådan här rubrik baserat på sådana här tunna argument är inte särskilt övertygande och för inte debatten framåt.

Peter
2005-11-23
16:22:29
Anmäl

följ Lundatråden

Se mer kommentarer om detta under Lundatråden "därför hoppar vi av..." upp till vänster

Emma
2005-12-02
13:45:18
Anmäl

fördom

Det är klart att män får mest pengar från VR eller andra stiftelse eftersom ingen i det här landet vill att kvinnor ska gå vidare. Kvinnliga forskare måste ha många publikationer och ha ett familjliv också!!! annars de är inte så DUKTIGA..eller hur? Det är löjligt att ingen kvinna fick Nobel pris i år eller att Sverige har inte haft en kvinnlig statschef...det säger allt tycker jag!

En ung kvinnlig forskare
2005-12-15
10:15:29
Anmäl

Kvasidebatt

Är inlägget ovan ett skämt? En väldigt passande rubrik iallafall, snacka om fördomar... Läs gärna första inlägget igen!

Varför är det löjligt att inte något Nobelpris gick till en kvinna i år? Nobelpris delas ju ut för vetenskapliga framsteg och om det är män som ligger bakom de framsteg som belönades i år, så går det ju inte något pris till en kvinna. Du kan väl inte på allvar mena att man skulle kvotera Nobelprisen? Vad gäller statschef får det gärna bli en kvinna nästa gång, men det viktiga är den nuvarande byts ut snarast...

Könsorättvisorna överdrivs gärna i debatten och döljer delvis de verkliga problemen för forskare (speciellt yngre) i Sverige idag. Det är helt enkelt många fler forskare som måste dela på (och slåss om) en allt mindre kaka.

Småbarnspappa och ung forskare
2005-12-17
14:36:59
KOMMENTERA:
Förnamn:

Efternamn:
Rubrik:

E-postadress (Visas ej):

Kommentar:
Kontrollfråga:
Vad är 10 minus 1:
SKICKA 
REGLER